"בחן את עצמך גרפולוגי"

פעילות יוצאת דופן שכיף להעביר אותה בקבוצות

כאשר אני מגיעה לקהל ומעבירה את הרצאת הסטאנדאפ שלי:" כשגרפולוגיה והומור נפגשים", המשתתפים פונים אלי ושואלים אותי האם יש עוד פעילות שהם יכולים לפגוש אותי ולהנות ממנה.

עוד בלימודי הגרפולוגיה שלי, נחשפתי לכלי עבודה מצוין שמתאים לכל אירוע, מפגש או רצון של לקוחות ללמוד על עצמם ולתת תשומת לב אישית לחוזקות ולאתגרים הניצבים בפניהם.

הפעילות מקנה תחושת מעורבות רבה לכלל המשתתפים ומתבצעת באמצעות כלי הנקרא "דף ווארטג" או "מבחן ווארטג". 

פסיכיאטר גרמני בשם אריק ווארטג המציא את המבחן ב-1938.  פעילות כזאת מורכבת מהשלמת ציורים או "גירויים" הנמצאים בשמונה ריבועים. כאשר כל גירוי, מסמל תחום אחר באישיות שלנו מבחינה אישית, רגשית ומעשית. המציירים מציירים מתוך תת המודע שלהם מבלי להבין מה המשמעות, ומבטאים את תחושתם בתקופה של ציור המבחן. כלומר, ציור שיעשה בזמן אחר, יצויר מן הסתם אחרת ויתכן שיבטא תחושות אחרות.

אפרט להלן מה המשמעות של כל אחד מהריבועים:

1, 2, 7, ו-8 – גירויים מעוגלים ורכים יותר שאמורים לייצר תגובה רגשית יותר. חיבור אל הצדדים "הנשיים".

3, 4, 5, ו- 6 – גירויים זוויתיים יותר שאמורים לייצר תגובה רציונאלית, לוגית. חיבור אל הצדדים "הגבריים".

משמעויות הריבועים השונים:

  1. ריבוע המסמל את "האני". בדרך כלל המציירים מציירים אלמנט אחד באותו ריבוע וכך למעשה הם נותנים ביטוי "לאני" שלהם. אלמנט אחד שמצויר מאשר את השקפת עולמו של המצייר אשר שם את עצמו במרכז מהמקום של הכרה עצמית טובה והבנה שאם המצייר מחשיב את עצמו ומסופק, כל הסביבה (המשפחתית לדוגמא) מרוויחה.
     
  2. ריבוע המסמל את הזרימה של המצייר. את היחס שלו לחופש ולתנועה. אדם החוזר שוב ושוב על הקו, עד שהופך אותו לקו ישר, "מפספס" את הגירוי, ירגיש מן הסתם תקוע בתקופה שבה השלים את "מבחן הווארטג". 
     
  3. ריבוע המסמל את הצמיחה של המצייר. ככל שהוא ממשיך את הגירוי, את הקוים העולים כך שאיפותיו באות לידי ביטוי. ישנה משמעות של תקיעות או שביעות רצון מן המצב הקיים  באם הקוים ממשיכים בצורה אופקית. קוים היורדים כלפי מטה מבטאים מצב של פרשת דרכים אצל המצייר.
     
  4. ריבוע המסמל את "הנקודות הקשות בחיים שלנו". זהו גירוי שרבים מהמציירים משאירים לסוף ולחלקם קשה מאוד למצוא פתרון או שם לאותו גירוי. מצד שני, ישנם מציירים המדווחים שאותו הם ציירו ראשון. הבדל בגישות מסמל את הדחיפות שלנו להתמודד עם קשיים. "לצאת ולתקוף" ולהפתר מהקושי, או לדחות לסוף.
     
  5. גרוי זה מסמל את "פתרון קונפיקטים". רבים מציירים בריבוע זה כלי עבודה המסמלים גישה מעשית ופרקטית של פתרונות. פתרונות רכים כמו גלידה או זר פרחים מייצגים פתרונות רגשיים יותר.
     
  6. גירוי זה מסמל את גישת המצייר למסגרות בחייו. רוב המציירים סוגרים את המסגרת. אך ישנם כאלו שכלל אינם קולטים את המסגרת ומשלימים לציור "פתוח" המסמל את הצורך והכמיהה שלהם לחופש ולמרחב פתוח.
     
  7. גירוי המביא את המצייר בדר"כ לציור עדין. אותו גירוי מסמל את העדינות והרגישות של המצייר
     
  8. ריבוע זה מסמל את "ההגנות" של המצייר. רבים מציירים בגירוי זה "עין" המבטא את הביקורתיות וההתבוננות שלו.
     

מעבר לציורים בעצמם, יש גם משמעות לסדר הציורים המצוירים כמו גם לשמות הניתנים לכל ריבוע ע"י המציירים. 

פעמים רבות, אני מקבלת שיחת טלפון ממשתתף זה או אחר, לעיתים, לאחר שנים רבות לאחר המפגש איתי, ששיתפו אותי שפעילות הווארטג גרמה להם לעשות "התבוננות פנימית" עמוקה ביותר ולשנות גישה ולפעמים אף מקצוע בחיים.

אם גם אתם רוצים לדעת מה עוצר אתכם ואלו כוחות יעזרו לכם לפרוץ קדימה  ולעבור "התבוננות פנימית", אתם מוזמנים למלא את הפרטים הבאים,וישלח לכם "דף ווטאטג" ישירות למייל.